Ce avem de făcut la începutul anului 2021?

A început un nou an, 2021. Să ne meargă din plin în noul an! Pentru asta, avem de făcut mai multe lucruri, în calitate de Administratori: să închidem anul 2020, și să facem demersurile pentru deschiderea celui nou, 2021.

Update 23.12.2020: acest articol a fost revizuit și actualizat pentru a fi în concordanță cu legile în vigoare la 01 ianuarie 2021.

Planificarea concediilor de odihnă

Cum închidem anul 2020? Pentru început, închidem anul cu planificarea concediilor de odihnă pentru anul următor. Potrivit Art. 148 Codul Muncii, efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări stabilite de angajator cu consultarea angajatului, în cazul contractelor individuale de muncă. În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt

Observație! Programarea trebuia efectuată până la finalizarea anului calendaristic 2020, pentru anul 2021, iar angajatul este obligat să efectueze concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege.

Inventarierea

Mai departe, continuăm cu Inventarierea. Este bine de știut că Inventarierea nu înseamna doar inventarierea stocurilor, ci a tuturor elementelor de activ, de capitaluri proprii și datorii. Adică inventariem conturile de capitaluri, imobilizările, mărfurile, obiectele de inventar, soldurile de clienți și furnizori, avansurile date/primite, alte datorii și creanțe, soldul conturilor de la bănci și soldul casei.

Tot acum putem vorbi și despre evaluarea imobilizărilor. Evaluarea imobilizărilor nu se face doar la fiecare 3 ani, pentru a evita creșterea impozitului pe clădiri în relația entității cu Direcția de Taxe și Impozite Locale. Evaluarea imobilizărilor se face, potrivit Legii Contabilității 82/1991, pentru a evidenția imobilizările la valoarea lor justă.

Rezultatul inventarierii se va înregistra în contabilitate. După acest pas, se poate afirma că balanța e pregatită în vederea întocmirii situațiilor financiare anuale, care trebuie să ofere o imagine fidelă/sinceră a performanței financiare a entității pentru anul respectiv.

Observație 1! Neefectuarea inventarierii constituie contravenție (Legea 82/1991, Art. 41, alin. 2, lit. d) și se sancționează cu amendă între 400 și 5.000 lei (Legea 82/1991, Art. 42, alin. (1)).

Observație 2! Daca ultima reevaluare a clădirilor a fost făcută la 31.12.2017, ar fi bine să vă grăbiți să contractați un evaluator autorizat ANEVAR care să vă ajute cu dosarul de reevaluare, astfel încât să-l puteți depune la Direcția de Taxe și Impozite Locale până la 30.03.2021 cel târziu, pentru evitarea impozitării clădirii cu cota de 5% (Art. 460, alin. (8), Cod Fiscal).

Pentru a afla mai multe despre inventariere, vizualizați articolul dedicat.

Decizia anuală de numerotare facturi

Odată ce s-a finalizat inventarierea, va puteți ocupa de așa numita Decizie de numerotare a documentelor financiar-contabile. Potrivit ORDINULUI Nr. 2634/2015 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile emis de Ministerul Finanțelor Publice și publicat în Monitorul Oficial Nr. 910 din 09.12.2015, fiecare entitate are obligația de a emite la începutul fiecărui an o decizie în care să se specifice persoana însărcinată cu atribuții privind gestionarea seriilor și numerelor ce trebuie să fie secvențiale. Nu uitați să trimiteți și contabilei acest formular! Și ea are nevoie de el.

Dacă în calitate de Administrator mai întreprinzi și alte acțiuni la început de nou an calendaristic, aștept să mi le spui și mie în comentarii.

La mulți ani și să vă fie profitul mai mare la final de an 2020, față de 2019!

Dacă dorești să fii ținut la curent cu ultimele noutăți, înscrie-te la newsletter.
Îți vom trimite cel mult 4 e-mail-uri lunar.

    Mulțumim pentru interes! Ai fost înscris la newsletter.

    Despre Autor:


    Expert Contabil / Fondator

    Denisa Crețu înființează CED CONTEXPERT SRL după o carieră de peste 8 ani în domeniul financiar-contabil obținută atât în cadru externalizat, cât și în departamente interne.

    A devenit Expert Contabil în 2018 după absolivrea examenului de aptitudini CECCAR și este masterand în Contabilitate, Audit Financiar și Consiliere (ASE București – seria 2014).

    Comentarii


    CONTACT

    Adresă

    Str. Caius Marcius Coriolan, Nr. 34, Sector 5, București, CP 050866, Ap. 1, Interfon 101

    Contact

    Telefon: 0751 171 089

    Adresa e-mail: office@ced.ro

    Program: de Luni – până Vineri: 09:00 – 18:00

    Follow Us

    Ai o întrebare?

      Mulțumim pentru interes! Mesajul tau a fost trimis.
      css.php